Dacia 500 (Lăstun) a fost un automobil românesc construit în anii 80 la Timişoara. Numele acestuia vine de la numele pasării “Lăstun” (o specie mică de rândunici). Iată 5 lucruri mai puțin știute despre Dacia 500:

1. Producţia Dacia 500 a avut loc la fostele uzine Tehnometal din Timişoara, devenită ulterior Intreprinderea de Autoturisme Timişoara.

2. Motorul în patru timpi care echipa modelul Lăstun avea 2 cilindri paraleli verticali, 499 cc, 22,5 CP și un consum de 3,3 l/100 km în regim constant, respectiv de 4,5 l/100 km în ciclu urban.

3. Cutia de viteze era manuală, cu patru trepte, iar schimbătorul de viteze era amplasat la volan (precum la modelele Trabant).

4. Au existat trei serii ale modelului Lăstun. Prima serie avea toate elementele de caroserie din fibră de sticlă, ușile din fibră de sticlă, fără tapiserie la interior, scaunele îmbrăcate în vinil, stopuri mici, fără lumini de mers înapoi și grila frontală integrată în capotă. A doua serie avea elemente de caroserie atât din tablă, cât și din fibră de sticlă, uși din tablă, tapisate la interior și scaune îmbrăcate în vinil sau tapisate. Ultima serie, fabricată doar după 1989, avea toate elementele de caroserie din tablă, stopuri mari, late, cu lumini de ceață și de mers înapoi, hayon cu yală exterioară, grila frontală separată de capotă, iar la unele modele ștergător de lunetă.

5. Producția Dacia 500 a durat până în anul 1991, în acest interval fiind produse doar câteva mii de unități.

Подпишись на наш Telegram-канал