Romania inca este o tara cu oameni saraci si politicieni corupti, asa ca disperarea unor nu are limite. Sunt cazuri in care indivizi fara scrupule sunt in stare sa te omoare pentru 5 lei, dar sunt si cazuri in care se multumesc cu furtul din masini. Iata ce se fura anul acesta din masinile parcate.

1. Scaunul de copil

De cand au aparut si la noi scaune de copii extrem de scumpe, care pot ajunge chiar si la 10.000 de lei, hotii s-au documentat si s-au axat pe ele. Evident, nu se vor risca la un scaun chinezesc, dar la unul de brand care valorea peste 2000 de lei chiar si second-hand, o vor face cu mare tupeu. Pana la urma, de ce sa nu furi un scaun cu sistem Isofix, pe care obtii mai mult decat pe un telefon ca lumea? Din pacate, nu aveam ce masura sa luam impotriva acestui gen de furt, pentru ca nu putem sa caram scaunul copilului, deloc usor, in fiecare seara in casa. Dar putem sa cumparam un scaun mai ieftin sau sa ne punem folie la geamurile din spate. Curios cum cei cu scaune scumpe stau la bloc, in garsoniera sau 2 camere si sunt principalele victime... Snobismul uneori se si plateste.

2. Subwooferul

Un alt element care se fura si in 2017 este subwooferul. Sau, de fapt, tot sistemul audio din portbagaj. Iar acest lucru se intampla extrem de usor, pentru ca, de obicei, cine are sistem scump si puternic in masina, nu se stanjeneste sa-l si foloseasca la volum ridicat. Asa ajungi intr-o parcare de supermarket, cu muzica tare si cu numarul din spate tremurand, ca esti imediat luat in vizor de 'baieti'. Care doar asteapta sa parchezi la Mall si stiu ca nu o sa iesi de acolo pentru cateva ore, fie ca mergi la haleala sau la film. Destul timp ca sa te lase fara sistemul audio din portbagaj, eventual si fara difuzoarele din usi, daca cumva sunt scumpe...

3. Navigatia originala

In topul celor mai furate piese si accesorii auto din Romania se numara sistemele de navigatie originale. Adica navigatii cu ecran mare, OEM, in special cele de la gama VAG care se scot foarte usor. Aceste sisteme se fura in general noaptea, de la masini care parcheaza in acelasi loc si pe care hotii le urmaresc mai multe zile, ca sa vada pe ce parte a blocului sta proprietarul, daca pe partea cu parcarea sau nu. Navigatiile originale sunt usor de vandut, pentru ca multi care nu au asa ceva de fabrica isi doresc, asa ca hotii fura constant aceste piese pentru ca mereu sunt clienti doritori. O solutie ar fi sa pui masina fie in garaj, fie sa o iei fara navigatie originala si sa pui tu una aftermarket, daca doresti, dar care se poate demonta.

4. Camera de bord

Printre gadget-urile care se fura din masini se numara si camerele de bord. Multa lume a inceput sa le detina si sa le foloseasca, dar nu multi au grija de ele. Adica sunt multi posesori de camere de bord care fie le lasa peste noapte lipite pe parbriz, fie le lasa in torpedou. Dar lasa ventuza lipita pe geam, acesta fiind un semn clar ca ceva 'bunatati' se ascund in tropedou sau in buzunarul portierei. Oricum, la fel ca si scaunele de copil, sunt camere si camere, scumpe sau ieftine. Iar hotii au deja ochiul format. Doar nu o sa lase ocazie de a fura un GoPro, daca cineva il uita pe parbriz, nu? La fel cum nu pot sa rateze nici daca recunosc o ventuza originala de camera scumpa, iar sansele ca proprietarul sa-si ia camera in casa sunt... mici. De cele mai multe ori o piteste in torpedou. Oricum, sfatul nostru este simplu: nu lasati nimic la vedere sau pe parbriz.

5. Presuri de lux

Ai sa razi, insa presurile de interior se fura "foarte bine". Am auzit de cazuri in care hotii au furat volanul, scaunele sau chiar portierele cu totul. Cu alte cuvinte, nu exista scrupule. Dar daca cumva ai vreo masina scumpa, cum ar fi un Porsche Cayenne, un BMW Seria 7 sau cine stie ce alta limuzina la care doar setul de 4 covorase pentru interior costa cam cat o Dacie la mana a doua, ar trebui sa-ti faci griji. Nu este nicio problema pentru hoti sa intre la bord cand tu dormi si visezi la vacanta. Si daca nu reusesc sa fure nimic de valoare mare, precum cele mentionate mai sus, te vor lasa fara covorase. Mai ales daca sunt originale si branduite cu o marca scumpa. Le vor vinde in 2 timpi si 3 miscari pe internet cat ai zice Peste, la un pret frumusel, ca doar sunt originale si ravnite. Ai grija, daca ramai fara presuri, sa nu te trezesti ca le cumperi chiar pe ale tale...

Подпишись на CARAKOOM в Telegram