Cine vrea sa-si cumpere o masina second-hand sau noua, pe langa motorizare si consum se mai uita si la dotari. Daca foarte multe sunt utile si merita bifate de pe lista de optionale, exista si cateva dotari care sunt inutile sau, mai rau, scad valoarea masinii la revanzare.

Trapa de plafon

Nu conteaza daca vrei o masina noua sau second-hand, dar te sfatuim sa cauti una fara trapa. Ai observat ca mai toate masinile moderne nu mai au asa ceva? Oare de ce? Pentru ca trapa este un element pacatos, care, in timp, daca e folosita des, se strica si incepe sa aiba scurgeri de apa in habitaclu. Mai exact, chederele de jur-imprejur cedeaza, se mananca, iar cele doua gauri cu furtune de scurgere se infunda, apa ajungand sa faca pete pe plafonul textil. Asa ca, decat sa ai batai de cap cu o dotare care oricum nu este folositoare in Romania, pentru ca nu o poti folosi vara deoarece iti bate soarele in cap si nici iarna ca bate curentul la chelie, mai bine ocoleste-o.

Scaune electrice

Aici nu ne referim la cele pe care sunt trimisi in lumea cealalta criminalii din unele tari, ci la scaunele cu reglaj electric. De ce sa nu cumperi o masina cu asa ceva? Daca masina este noua, costa mai mult. Un scaun cu reglaje electrice este mult mai greu si se strica foarte repede, deoarece sub el are multe motorase. Prima care se strica este functia de tetiera electrica, adica poti ridica si cobori tetiera din buton. De ce ai avea nevoie de asa ceva? Oricum, scaunul este o piesa pe care o reglezi foarte rar, asa ca nu are nicio logica reglajul electric. Doar daca o masina este condusa de mai multe persoane, de staturi diferite... Oricum, romanul se bucura daca are scaune electrice, dar va ramane surprins ca foarte putine mai merg in ziua de azi.

Suspensia sport

Sunt anunturi in care vanzatorul se lauda ca masina are suspensii sport. Daca nu este o masina speciala de competitie sau una care are suspensiile sport de fabrica, nu o cumpara. De ce ai vrea sa pui suspensii sport pe... sa zicem o Octavia Superb? Ca sa te asiguri ca ai parte foarte repede de "soricei" in bord si ca flansele de la amortizoare se uzeaza mai repede ca in mod normal, nu? Poate ca ii vei imbunatati tinuta de drum, dar nesemnificativ, deoarece la o masina cat vaporul de mare e nevoie de ceva mai mult ca sa o transformi in masina de curse. Oricum, cert este ca daca nu e toata masina pregatita pentru rigidizare, mai mult se strica. Si te gandesti ca si cine o vinde cu suspensii sport a cam alergat-o...

Casetofon

Ai sa razi, dar sunt si masini fabricate in 2008-2009 care inca mai aveau in dotare un casetofon. Multi dintre voi nici nu stiti ce inseamna asa ceva si ce se asculta la ele, dar se pare ca unii producatori au mai suferit de nostalgie. De ce sa nu cumperi o masina cu asa ceva? Pentru ca nu il vei folosi niciodata si pentru ca ocupa un loc care ar fi putut sa fie un spatiu de depozitare sau o navigatie. Nu vei putea, in cazul in care totusi cumperi o masina cu casetofon, decat sa il inlocuiesti, ceea ce inseamna alti bani. Dar poate, totusi, gasesti un exemplar similar cu CD Player si, de ce nu, chiar MP3 sau mufa USB.

Scrumiera si bricheta

Pe bune acum, cine naiba mai fumeaza in 2017? Nu degeaba producatorii nu iti pun bricheta si scrumiera in masina decat daca platesti pentru ele. Nu mai e ca pe vremuri, cand aveam Dacie si era dotata cu 3 scrumiere, cate una in portierele din spate si una pe bord, in fata. Acum tot ce se petrece in jurul nostru este menit sa descurajeze fumatul, asa ca o masina cu scrumiera si bricheta inseamna un singur lucru: primul sau proprietar a fumat. Pe langa asta, mai inseamna si ca, in viitor, toata lumea va fugi de asemenea masini care, in loc de bricheta ar fi pututu avea o mufa USB si in loc de scrumiera... un suport de pahar. Iti recomandam sa ocolesti aceste doua mici accesorii, bricheta si scrumiera, pentru ca, pur si simplu, sunt de domeniul trecutului.

Подпишись на наш Telegram-канал