MIROS DE ARS CAND PORNIM MOTORUL. Poate fi cel mai des din cauza unei scurgeri de ulei pe la capacul de la culbutori din cauza uzurii garniturii de cauciuc. Uleiul se scurge usor pe galeria de evacuare care se incinge si arde uleiul. Pozitia gurii de admisie de la aeroterma face ca fumul rezultat sa ajunga in habitaclu si pentru cateva minute, pana cand este ars tot uleiul scurs, sa miroasa puternic.

MIROS DE MUCEGAI. Il simtit de obicei atunci cand pornim instalatia de aer conditionat, mai ales dupa o pauza mai lunga. Este din cauza unor bacterii care se dezvolta atat in filtrul de polen, cat si in circuitul de aer, care dizolva mizeria si insectele din filtru, facand sa miroasa asa puternic inauntru. Solutia este schimbarea filtrului de polen si igienizarea instalatiei cu abur.

SCARTAIT LA FRANARE. Placutele de frana au senzor de uzura care, atunci cand suprafata de frictiune se uzeaza, intra in contact cu discul, de unde si scartaitul, semn ca ne trebuie alte placute. Multe placute scartaie doar pentru ca sunt dintr-un material rigid si prost, in care intra pilitura si praf, ceea ce le face sa scartaie la cea mai mica atingere a pedalei. E clar ca avem nevoie de un set mai calitativ.

MIROS DE GAZE ARSE. Cateodata, simtim in habitaclu acelasi miros ca si cum am circula in spatele unei basculante vechi. Adica simtim un miros inecacios de fum, dar nu stim de unde provine, deoarece nu mergem in spatele altei masini. Raspunsul poate fi de la o fisura a galeriei de evacuare sau de la un surub nestrans. Gazele nu se duc toate pe evacuare, in schimb intra prin sistemul de ventilatie in masina. Atentie, deoarece aceste gaze sunt nocive!

TROSNITURI IN VIRAJ. Daca avem o masina cu tractiune fata si atunci cand tragem de volan si ne miscam se aud niste trosnituri din zona rotii, cel mai probabil avem nevoie de planetare noi. Planetarele se uzeaza cel mai mult cand rotile sunt virate, iar acele trosnituri reprezinta dintii care nu mai fac contact perfect cu prinderea de pe fuzeta. In acest caz, e nevoie de o vizita la service imediata.

MIROS DE BENZINA. Chiar daca nu mai conducem Dacii vechi ce miros mereu a benzina, si cand erau noi, uneori mai ne lovim de mirosul clasic de benzina. Acesta apare de obicei cand cedeaza o garnitura de la rezervor sau cand busonul de alimentare nu este inchis ermetic.

BATAI LA GROPI. Daca atunci cand trecem peste o sina de tramvai sau prin niste gropi, simtit de la roti niste lovituri, niste troncaneli de metal pe metal sau putin mai infundate, e clar ca sunt ceva uzuri in elementele directiei. Aici ne referim la bucsi si pivoti, printre cele mai uzuale piese care cedeaza in Romania din pricina gropilor din carosabil.

BATAI NEREGULATE DE LA MOTOR. In cazul in care ascultam cu atentie un motor si auzim niste zgomote mai puternice neregulate, venind din partea de sus a motorului, undeva imediat de sub capacul de la culbutori, e clar ca avem de-a face cu unul sau mai multi tacheti... obraznici. Adica tacheti uzati. Nu este vreo urgenta schimbarea lor, insa zgomotul poate fi cateodata enervant.

MIROS DE TREN. Poate cea mai buna comparatie este cea cu mirosul pe care il are trenul cand opreste in gara. E vorba de mirosul de ferodouri, de material de frictiune incalzit, care apare fie de la frane mult prea incinse, fie de la un ambreiaj abuzat. De obicei, acest miros apare atunci cand fortam ambreiajul, de exemplu la urcarea intr-o rampa foarte abrupta. Nu trebuie sa ne facem griji, decat daca acesta persista.

HURUIT LA VITEZA MARE. Daca mergem cu masina si la o viteza mai mare avem impresia ca se aude un huruit constant, care creste in intensitate odata cu viteza, atunci avem probleme cu rulmentii. Rulmentii rotilor sunt elemente foarte greu puse la incercare si de aceea cedeaza des, mai ales daca utilizam piese de calitate proasta. Huruitul nu este grav, insa trebuie sa schimbam cat mai repede rulmentul cu pricina.

Подпишись на CARAKOOM в Telegram